tisdag 21 oktober 2008

Ndizi na nyama

Vi har haft fest. Jag stod i köket med de bruna skåpluckorna och lagade mat och tittade inte på klockan på två timmar. Och jag var alldeles, alldeles lycklig. Det smakade Dar es Salaam.

Ndizi na nyama (bananer och kött)
4 portioner

500 g benfritt nötkött, till exempel högrev
3 dl vatten
1 tsk salt
4 vitpepparkorn
1 gul lök
1 msk matolja (gärna solrosolja)
2 tomater, skalade och hackade
1 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk på burk
3 kokbananer (kallas även matbananer)
salt efter smak
1 krm vitpeppar

Skär köttet i tärningar, ca 2x2 cm. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i köttet, saltet och vitpepparkornen. Lägg på lock och koka i 45-60 minuter tills köttet känns mjukt.

Skålla tomaterna i kokhett vatten och dra av skalet. Hacka tomaterna.

Skala och skiva löken. Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i löken och fräs den tills den är gyllenbrun. Lägg i tomaterna, tomatpurén, det kokta köttet och 2 dl av kokspadet. Häll i kokosmjölken och låt grytan koka upp.

Skala kokbananerna, skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg dem i grytan. Koka under lock i ca 10 minuter eller tills bananerna är genomkokta (konsistensen ska vara som kokt potatis). Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med wali (kokt ris).

Källa: Ove Pihl: Det goda Afrika

Obs 1 om kokbananer: de är ganska stora och det gör inget om skalet är grönt.
Obs 2 om kokbananer: de smakar inte som "vanliga" bananer utan mer som potatis.

3 kommentarer:

Bosse sa...

Låter gott :-)

Bosse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bosse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.